Τα tablet PC στην υπηρεσία της εκπαίδευσης

Τα tablet PC έχουν αναγνωριστεί επίσημα ως εκπαιδευτικά εργαλεία σε διάφορες πολιτείες, με τα κατά τόπους σχολικά συμβούλια να εισάγουν τις ταμπλέτες στην εκπαιδευτική διαδικασία, αντικαθιστώντας σταδιακά τα μολύβια και τα τετράδια.

school_ipad Με το iPad στο νηπιαγωγείο θα πηγαίνουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο πολλοί πεντάχρονοι μαθητές στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η πρακτική αυτή έχει ενθουσιάσει τους υποστηρικτές της χρήσης των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, αλλά παράλληλα εγείρει πλήθος ενστάσεων από ανθρώπους που κάνουν λόγο για «άσκοπα έξοδα» του κράτους ή υποστηρίζουν ότι η εξοικείωση των παιδιών με την τεχνολογία από τόσο μικρή ηλικία δεν θα τους κάνει καλό.

Μάθε μου, iPad, γράμματα

Από τη νέα σχολική χρονιά, περίπου 300 μαθητές νηπιαγωγείων στην πόλη Όμπαρν του Μέιν θα αφιερώνουν λιγότερο χρόνο για να γράφουν λέξεις στο χαρτί και να ζωγραφίζουν με κηρομπογιές, καθώς θα επιδίδονται σε πολλές από τις «παραδοσιακές» σχολικές δραστηριότητές χρησιμοποιώντας το ατομικό τους iPad.

Μεταξύ άλλων, μέσα από τις ταμπλέτες οι μαθητές θα μαθαίνουν το αλφάβητο, βασικά στοιχεία αριθμητικής, ενώ θα εξασκούνται σε δεξιότητες όπως η ζωγραφική και η μουσική.

«Είναι σίγουρα μια περιπέτεια. Θα αποτελέσει ένα ταξίδι μάθησης για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Ανυπομονώ να δω πού μπορεί να μας οδηγήσει», δήλωσε η Έιμι Χάιμερλ, δασκάλα νηπιαγωγείου της περιοχής, η οποία χθες πήρε στα χέρια της το πρώτο από τα iPad που θα παραλάβει το σχολείο της τον Σεπτέμβριο.

Η Χάιμερλ δήλωσε εντυπωσιασμένη μετά την δοκιμή που έκανε στις εφαρμογές φωνητικών συμβόλων, σχηματισμού λέξεων και αναγνώρισης γραμμάτων που διαθέτει η συσκευή.

«Όσο περισσότερο εμείς οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούμε αυτά τα εργαλεία, τόσο καλύτερα μπορούμε να ενισχύσουμε την διαδικασία της μάθησης και να μεταφέρουμε τα παιδιά στο επόμενο επίπεδο», δήλωσε μετά την πρώτη επαφή που είχε με το iPad.

Αμφιβολίες και αντιρρήσεις

Ωστόσο, ήδη έχουν καταγραφεί οι πρώτες διαφωνίες. «Τα 200.000 δολάρια τα οποία προορίζονται για την αγορά συσκευών iPad θα ήταν προτιμότερο να δαπανηθούν για τους σκοπούς κάποιου άλλου εκπαιδευτικού προγράμματος», τόνισε η Σου Μίλαρντ, μητέρα δύο παιδιών που φοιτούν στην Δ΄ δημοτικού και στο λύκειο αντίστοιχα.

Η Μίλαρντ εξέφρασε αμφιβολίες για την χρησιμότητα του προγράμματος, θεωρώντας ότι τα παιδιά του νηπιαγωγείου δεν είναι αρκετά μεγάλα για να κατανοήσουν το εγχείρημα και να ωφεληθούν από αυτό.

«Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να συμβαδίζουμε με την τεχνολογία, αλλά νομίζω ότι ένα πεντάχρονο παιδί είναι πολύ μικρό για να καταλάβει».

Άλλοι γονείς θεωρούν ότι η επαφή των παιδιών τους με τους υπολογιστές από τόσο μικρή ηλικία, ενδέχεται να είναι βλαπτική για την ισορροπημένη ανάπτυξή τους.

Ταμπλέτες παντού

Το Μέιν ήταν η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που εφοδίασε τους μαθητές γυμνασίου με υπολογιστές. Ήδη από το σχολικό έτος 2002-2003 έχει διανείμει φορητούς υπολογιστές της Apple σε όλους τους μαθητές της Α΄ και της Β΄ τάξης.

Στη συνέχεια, το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε σχολεία και άλλων βαθμίδων, με αποτέλεσμα σήμερα περίπου οι μισοί μαθητές λυκείου να διαθέτουν τον δικό τους φορητό υπολογιστή.

Το σχολικό συμβούλιο της περιφέρειας του Όμπαρν ενέκρινε ομόφωνα την περασμένη εβδομάδα το πρόγραμμα διανομής tablet PC σε όλους τους μαθητές νηπιαγωγείου από το προσεχές φθινόπωρο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Παιδείας, το Όμπαρν είναι η πρώτη περιφέρεια του Μέιν που θα εισαγάγει το iPad στα νηπιαγωγεία.

«Μια επανάσταση στην εκπαίδευση»

«Το iPad είναι ένα ισχυρό εργαλείο εκπαίδευσης, με εκατοντάδες εφαρμογές διδασκαλίας», τόνισε ο Τομ Μόριλ, διευθυντής του τοπικού σχολικού συμβουλίου.

«Με την οθόνη αφής που διαθέτει, είναι απλό στη χρήση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο μάθησης με εικόνες και ήχους. Είναι μια επανάσταση στην εκπαίδευση», πρόσθεσε ο κ. Μόριλ.

Δεκάδες σχολικές περιφέρειες στην Αμερική έχουν ήδη δώσει ταμπλέτες στους μαθητές τους.

«Αυτές οι συσκευές τραβούν την προσοχή. Αν οι μαθητές δείξουν ενδιαφέρον, μπορείτε να τους διδάξετε τα πάντα. Αν βαριούνται και κοιτάνε έξω από το παράθυρο, ακόμη και ο Σωκράτης να είστε δεν πρόκειται να τους διδάξετε τίποτα», δήλωσε ο Άνγκους Κινγκ, πρώην κυβερνήτης του Μέιν, ο οποίος ξεκίνησε το πρόγραμμα διανομής φορητών υπολογιστών στους μαθητές.

Οφέλη για παιδιά με ειδικές ανάγκες

Οι υπολογιστές tablet έχουν «ευεργετική» επίδραση και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι επιστήμονες, οι οποίοι συστήνουν την χρήση αυτών των συσκευών ως εργαλεία επικοινωνίας για παιδιά με προβλήματα στην ομιλία και την επικοινωνία.

Τους τελευταίους μήνες έχουν αναπτυχθεί δεκάδες εφαρμογές για συσκευές όπως το iPad, αλλά και για ταμπλέτες με το λειτουργικό σύστημα Android, οι οποίες βοηθούν αυτά τα παιδιά να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους και να εκφράσουν τις σκέψεις τους.

Η επέλαση της ταμπλέτας

Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, στο εγγύς μέλλον οι ταμπλέτες αναμένεται να κυριαρχήσουν πλήρως στην παγκόσμια αγορά υπολογιστών.

Οι διεθνείς πωλήσεις των υπολογιστών tablet, όπως το iPad της Apple, αναμένεται να αυξηθούν από 15 εκατομμύρια που ήταν το 2010, σε 70 εκατομμύρια το 2011, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ερευνών Gartner, η οποία δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το iPad θα υπερισχύσει των ανταγωνιστών του, πουλώντας φέτος περίπου 48 εκατ. κομμάτια, με αποτέλεσμα να «ελέγχει» το 69% της αγοράς των ταμπλετών.

Τα Νέα