Το Internet σε ασφαλή χέρια – Συμβουλές σε εφήβους

internet Τρίτη 7 Φεβρουαρίου Ημέρα ασφαλούς δικτύου: Αν χρησιμοποιείς το Web για να είσαι σε επαφή με τους φίλους και τους συγγενείς σου (μέσω κοινωνικών δικτύων ή ανταλλαγής μηνυμάτων), για να βρεις βοήθεια για τα μαθήματά σου ή ακόμη και για να παίξεις online, τότε θα πρέπει να προσέχεις τις απειλές στο Internet. Εδώ θα βρεις μια περιγραφή των βασικών απειλών και συμβουλές σχετικά με το πώς μπορείς να τις αποφεύγεις.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

ΜΗΝ ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τα προγράμματα Chat και Ανταλλαγής Άμεσων Μηνυμάτων χρησιμοποιούνται από ορισμένα άτομα με «αβέβαιες» προθέσεις, για να επικοινωνήσουν με άλλα άτομα που δεν γνωρίζουν, συχνά προσποιούμενοι ότι είναι κάποιοι άλλοι.

Μηνυμάτων, δεν μπορείς ποτέ να είσαι 100% βέβαιος με ποιον μιλάς. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει ποτέ να κρατάς άτομα που δεν γνωρίζεις στις επαφές σου και -εκτός και αν είσαι βέβαιος ότι μπορείς να εμπιστευτείς το συγκεκριμένο άτομο- να μην μοιράζεσαι ποτέ δεδομένα όπως τον αριθμό του τηλεφώνου σου, τη διεύθυνσή σου, τις προσωπικές σου φωτογραφίες ή άλλες προσωπικές πληροφορίες.

ΙΟΙ ή ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ ΜΕ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ο υπολογιστής σου μπορεί να έχει μολυνθεί από κάποιον ιό ή από κακόβουλο κώδικα μέσω αρχείων, παιχνιδιών ή εγγράφων που σου έστειλαν ή έλαβες από κάποια τοποθεσία στο Web. Μερικές φορές, μια απλή επίσκεψη σε μια ύποπτη τοποθεσία Web μπορεί να οδηγήσει σε λήψη Trojan (δούρειου ίππου) στον υπολογιστή σου, ο οποίος στη συνέχεια, κλέβει προσωπικές πληροφορίες.

Μην κάνεις ποτέ απευθείας κλικ σε μια σύνδεση. Όταν επικοινωνείς μέσω άμεσων μηνυμάτων ή email, συχνά λαμβάνεις συνδέσεις που σε προσκαλούν να δείς πληροφορίες. Μην κάνεις ποτέ κλικ απευθείας στις συνδέσεις αυτές, αλλά να πληκτρολογείς τη διεύθυνση στο πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείς. Θα πρέπει επίσης να είσαι προσεκτικός όταν προβάλλεις τρέιλερ ταινιών, τηλεοπτικές διαφημίσεις ή όταν κατεβάζεις παιχνίδια. Όλα αυτά συχνά χρησιμοποιούνται ως δόλωμα για να μολύνουν τον υπολογιστή σου. Πριν θέσεις οποιοδήποτε από όλα αυτά σε λειτουργία, έλεγξέ το με ένα online λογισμικό προστασίας από ιούς ή το προϊόν ασφαλείας που έχεις εγκαταστήσει. Εάν δεν είσαι βέβαιος, ρώτα πάντα τους γονείς σου.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΣΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ (Spam ή Junk Mail)

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ, ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ

Μπορεί να λάβεις ανεπιθύμητα μηνύματα μέσω του λογαριασμού email που διαθέτεις. Τα μηνύματα αυτά διαφημίζουν τα πάντα, από online παιχνίδια μέχρι φαρμακευτικά προϊόντα, ειδήσεις για τους διάσημους και προσφορές για καταπληκτικές εργασίες. Να είσαι προσεκτικός! Τα μηνύματα αυτά έχουν σαν στόχο να μολύνουν τον υπολογιστή σου.

Όταν λαμβάνεις πληροφορίες που δεν είναι κατανοητές ή που πιστεύεις ότι είναι ύποπτες, προτού κάνεις οτιδήποτε, μίλα σε κάποιον που εμπιστεύεσαι (τους γονείς ή τους δασκάλους σου, κλπ.). Δεν θα πρέπει ποτέ να κάνεις κλικ στις συνδέσεις των μηνυμάτων αυτού του τύπου.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ: παιδεραστία

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΟΣ

Ακούμε όλο και περισσότερες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για περιστατικά κακοποίησης ή τρομοκρατίας στο Internet και ιδιαίτερα μεταξύ συμμαθητών, καθώς και για προσπάθειες που γίνονται από ενήλικες να κανονίσουν συναντήσεις με παιδιά. Αυτά είναι γνωστά ως τρομοκρατία στον κυβερνοχώρο και παιδεραστία.

Να συμπεριφέρεσαι στους φίλους σου και σε άλλα άτομα όπως θα ήθελες να συμπεριφέρονται κι εκείνοι σε εσένα. Εάν αντιμετωπίσεις δραστηριότητα ή σχόλια που δεν σου αρέσουν, μίλα με τους γονείς, τον καθηγητή σου ή σε άλλους ενήλικες που εμπιστεύεσαι. Ακόμη και αν αυτό συμβαίνει σε φίλους σου. Μην αδιαφορείς, ενημέρωσε όποιον χρειάζεται, ακόμη κι αν δεν είσαι εσύ το θύμα.