Παρακολούθηση παράστασης Γιαννούλης Χαλεπάς

xalepas Μαθητές της Α! Λυκείου του σχολείου μας παρακολούθησαν την Τρίτη 6 Μαρτίου την θεατρική παράσταση «Γιαννούλης Χαλεπάς: η κοιμωμένη μου» του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, στο θέατρο  Τέσσερις Εποχές. Ένα θεατρικό έργο που έχει τιμηθεί με βραβείο Κρατικού Θεάτρου.

Για πρώτη φορά, στην ιστορία του Νεοελληνικού θεάτρου, παρουσιάζεται σε θεατρική μορφή η ζωή ενός σπουδαίου και συνάμα ιδιόρρυθμου καλλιτέχνη. Του ρομαντικού γλύπτη, Γιαννούλη Χαλεπά. Μια μοναχική βασανισμένη ψυχή, με ανατριχιαστικές καταστάσεις, φτωχικά χρόνια, δραματικά περάσματα, περιπλανήσεις, θάνατοι, απορρίψεις και στο τέλος η μεγάλη δικαίωση. Ένας άντρας που στα 25 του έφτιαξε την Κοιμωμένη και στα 37 του νοσηλεύεται στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας για 14 χρόνια!!! Όμως ο Γολγοθάς του μεγάλου γλύπτη, δεν έχει τέλος…

Όταν επιστρέφει στην γενέτειρά του, στον Πύργο της Τήνου, οι χωριανοί του τον θεωρούν τον τρελό του χωριού και κάποιοι δεν διστάζουν να τον στέλνουν ακόμα και για θελήματα. Εν τούτοις, παρέμεινε ένας άνθρωπος της τέχνης, έστω κι αν ήταν ο ίδιος άνθρωπος που μάζευε τις γόπες των άλλων από το χώμα, γιατί δεν είχε ούτε τσιγάρο. Κι όταν πια φτάνει 65 χρονών και πεθαίνει η μάνα του, αυτός «ξαναγεννιέται» κι αρχίζει και πάλι να δημιουργεί.

Ένα έργο γεμάτο συγκρούσεις και ανατροπές, καθώς ο μεγαλύτερος αντίπαλός του είναι η μητέρα του, αλλά και η υποτίμηση που χρεωνόταν από τους οικείους του. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, που έχει τιμηθεί με το βραβείο Κρατικού θεάτρου.

Σχόλιο Κατερίνας: 

Στο Θέατρο 4 εποχές,όπου ανεβαίνει η θεατρική παράσταση για τη ζωή του γλύπτη Χαλεπά Γιαννούλη πραγματοποιήθηκε μια διδακτική επίσκεψη. Αν και ο τίτλος δεν χαρακτηριζόταν από την ευρηματικότητα του το έργο συνεπαίρνει με την ερμηνεία των εξαιρετικών ηθοποιών …Η εκφραστικότητα τους ήταν μοναδική. φ χώρος μικρός,αλλά πολύ φιλόξενος και ζεστός .Τα μηνύματα του έργου αφορούν την διαφορετικότητα και την καταπίεση και εκρφάζονται επιτυχώς μέσα από  μία άρτια εκτελεσμένη προσπάθεια να δείξουν πως ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράσει αυτό που έχει μέσα του και ειδικά ένα μεγάλο ταλέντο.Επιπλέον το έργο φροντίζει να μας θυμίσει πως κανένας δεν πρέπει αν δέχεται την καταπίεση και πως ωφείλουμε όλοι να δεχόμαστε το διαφορετικό και να μην το κατακρίνουμε.