Προς τους Νέους

Αυτό που πρέπει να οικοδομήσετε είναι μια σταθερή βάση για τη ζωή. Πώς; Με τα εργαλεία της ψυχικής δύναμης, που δεν μπορούν να φτιάξουν αεροσκάφη, ουρανοξύστες, διαστημικά μηχανήματα ή νέα μοντέλα αυτοκινήτων, αλλά μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε πληρότητα. Και αυτό είναι που χρειάζεστε πραγματικά σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν τα μη ουσιώδη :

Young-people 1. Επικέντρωση στη χρησιμότητα: Πρέπει να ψάχνετε και μέσα σας και στον έξω κόσμο για οτιδήποτε είναι σχετικό και χρήσιμο και να επικεντρώνετε την ενεργητικότητά σας σε αυτούς τους παράγοντες. Το να αναγκάζετε τον εαυτό σας να ζήσει με ένα χρήσιμο, λειτουργικό τρόπο είναι απαραίτητο για τον ίδιο τον αυτοσεβασμό σας. Δε θα έπρεπε να αφιερώνετε χρόνο σε ανούσιες συζητήσεις.

Πρέπει να κάνετε διακρίσεις, όχι ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικού χρώματος ή ηλικίας, αλλά ανάμεσα σε εκείνους που είναι χρήσιμοι και σε εκείνους που θα σπα­ταλούσαν το χρόνο σας μιλώντας ανόητα. Να προσπαθείτε να ζείτε με έναν τρόπο χρήσιμο όχι μόνο για τον εαυτό σας, αλλά και για τους άλλους.

Four-young-people 2. Έμφαση στη φιλία: Θα έπρεπε να δίνετε έμφαση στη φιλία, ως ένα απαραίτητο συστατι­κό της ζωής σας. Φιλία με την πλατιά έννοια, αρχίζοντας από τον εαυτό σας, για να αγκαλιάσε­τε και τους άλλους ανθρώπους κατόπιν. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο και, θα μπορούσα να προ­σθέσω, σχεδόν αυτονόητο.

Σήμερα, η ζωτική αξία της φιλίας συχνά παραβλέπεται, καθώς οι άνθρωποι σπαταλούν όλη τους την ενεργητικότητα στο κυνήγι του χρήματος και των υλικών αγαθών. Για τους σημερινούς μεγάλους, αυτό συχνά αποτελεί μια από τις τραγωδίες της ζωής τους. Και είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι σήμερα τόσοι πολλοί νέοι τονίζουν τη σημασία της φιλίας.

Κανείς δεν υπάρχει μόνος. Και κάθε άτομο, ανεξάρτητα από υλικά αγαθά, χρειάζεται να είναι ενσωματωμένο στο σύνολο, να μοιράζεται τα αισθήματα και τις σκέψεις του με τους άλλους. Όλοι έχουν ανάγκη το αίσθημα ασφάλειας που πηγάζει από τη φιλία, καθώς επίσης και την αυτόνομη έκφρασή τους και την επιβεβαίωση της ταυτότητάς τους.

Σημαντικό είναι και το εξής : Η φιλία πρέπει να αρχίζει από τη σχέση σας με τον εαυτό σας. Ο άνθρωπος που ξέρει να ζει, ξέρει και να δέχεται τον εαυτό του με κατανόηση. Ξέρει πώς να συμβιώνει άνετα με τις ατέ λειές του, με τα επαναλαμβανόμενα λάθη του, με τις αναπόφευκτες αδυναμίες του. Για να είστε καλός φίλος με τους άλλους, πρέπει πρώτα να είστε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Για να γίνει αυτό, πρέπει εσείς οι ίδιοι να αποδεχτείτε τον εαυτό σας χωρίς δισταγμό, όπως θα έκανε ένας καλός φίλος.

Five-young-people 3. Ιδιαίτερη προσοχή στη συναισθηματική ωρίμαση: Με αυτό εννοώ τη δική σας συναισθηματική ωρίμαση. Οι νέοι, σήμερα, συμμετέχουν περισσότερο στα κοινά.

Ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν νέα δικαιότερα ήθη στη δημοκρατική μας κοινωνία. Ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν έναν κόσμο, όπου κάποιος θα κρίνεται από την αξία του και όχι από τη χρηματική του δύναμη ή το χρώμα του δέρματος του.Ενδιαφέρονται για αρχές που είναι πραγματικές, θέλουν μια ηθική βασισμένη σε πράξεις και όχι σε απραγματοποίητες και υποκριτικές ψευτοαρχές.

4.  Χάραξη ευκαιριών για μια καλύτερη ζωή: Αυτό είναι ένα εργαλείο συναισθηματικής δύναμης, που θα σας ενισχύσει, εφόσον δεν είναι δυνατό να οικοδομήσετε ένα μεγάλο «εγώ» στο κενό. Πρέπει να το οικοδομήσετε σε έναν κόσμο που δεν είναι αδιέξοδος, μα που σας προσφέρει τη δυνατότητα να βρείτε τις ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή.

Είναι μέσα σ’ αυτό το πνεύμα το ότι οι νέοι σήμερα είναι κατά του πολέμου, θέλουν να κερδίσουν τον κόσμο με την αγάπη τους, ψάχνουν για καινούργιες και αυθεντικότερες αξίες ζωής. Και στο βαθμό που οι νέοι σήμερα θέτουν την ενεργητικότητα τους μέσα σε αυτό το δημιουργικό πλαίσιο, είναι αληθινά ωραίοι.

Maxwell Maltz, Ψυχοκυβερνητική για νέους