Οι ξένες γλώσσες «γυμνάζουν» τον εγκέφαλο

Η γνώση μιας δεύτερης γλώσσας μπορεί να ενισχύσει τη δύναμη του εγκεφάλου, πιστεύουν επιστήμονες. Ερευνητές από το Northwestern University δηλώνουν ότι η γνώση 2 γλωσσών αποτελεί μορφή εγκεφαλικής εκπαίδευσης που τελειοποιεί τον εγκέφαλο.

lesson Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας βοηθά τον εγκέφαλο και το νου

Πειράματα στο εργαστήριο αποκάλυψαν ότι η γνώση 2 γλωσσών επηρεάζει βαθιά τον εγκέφαλο και αλλάζει τον τρόπο που το νευρικό σύστημα ανταποκρίνεται στους ήχους.

Ειδικοί δηλώνουν ότι η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ παρέχει ‘βιολογικές’ ενδείξεις για αυτό.

brainstemsplΕρευνητές παρακολούθησαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου 48 υγιών φοιτητών σε διάφορους ήχους. 23 από αυτούς μιλούσαν 2 γλώσσες. Χρησιμοποίησαν ηλεκτρόδια στο κεφάλι για να παρακολουθήσουν την εικόνα των εγκεφαλικών κυμάτων.

Στις ήσυχες συνθήκες του εργαστηρίου και οι 2 ομάδες-δίγλωσσων και φοιτητών που μιλούσαν μόνο Αγγλικά- ανταποκρίθηκαν παρόμοια.

Ωστόσο, σε περιβάλλον θορυβωδών ομιλιών, η ομάδα που μιλούσε 2 γλώσσες ήταν πολύ ανώτερη στην επεξεργασία ήχων. Μπορούσε να συντονιστεί καλύτερα σε σημαντικές πληροφορίες- τη φωνή του ομιλητή και να μπλοκάρει άλλους θορύβους που οδηγούσαν σε ‘αφαίρεση’- τις ομιλίες του περιβάλλοντος.

Αυτές οι διαφορές ήταν ορατές στον εγκέφαλο. Οι ανταποκρίσεις των ανθρώπων που μιλούσαν 2 γλώσσες ήταν αυξημένες.

Η επικεφαλής της έρευνας, Nina Kraus, δήλωσε ότι η ενισχυμένη εμπειρία όσων μιλούν 2 γλώσσες, με τον ήχο, οδηγεί σε πολύ αποτελεσματικό ακουστικό σύστημα που είναι επίσης ευέλικτο και εστιασμένο σε αυτόματη επεξεργασία ήχου, ιδιαίτερα σε νέες ή απαιτητικές ακουστικές συνθήκες.

Η Viorica Marian, δήλωσε ότι οι άνθρωποι λύνουν σταυρόλεξα ή ακολουθούν .άλλες δραστηριότητες για να κρατούν οξυμένο το νου τους. Ωστόσο το πλεονέκτημα που ανακάλυψε σε ανθρώπους που μιλούν 2 γώσσες έρχεται αυτόματα από τη χρήση 2 γλωσσών. Φαίνεται πως τα οφέλη είναι ιδιαίτερα ισχυρά και ευρεία και περιλαμβάνουν την προσοχή και την κωδικοποίηση ενός ήχου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι μουσικοί φαίνεται να αποκομίζουν παρόμοιο όφελος όταν κάνουν πρόβα.

Προηγούμενες έρευνες επίσης υπέδειξαν ότι η γνώση 2 γλωσσών μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από την άνοια.