Οι «δημοφιλείς τύποι» του σχολείου δυσκολεύονται στη ζωή

Τελικά είναι κατάρα ή ευλογία να ανήκεις στις αφανείς προσωπικότητες του σχολείου; Σχεδόν πάντα σε όλα τα σχολεία υπάρχουν κάποια παιδιά που ξεχωρίζουν με τον τίτλο των «δημοφιλών» που είναι μέσα σε όλα. Αυτά τα παιδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη, μετά την εφηβεία, φαίνεται να δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις κοινωνικές τους σχέσεις.girl

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας, Joseph P. Allen και Hugh P. Kelly, καθηγητές ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, τα «cool παιδιά» του σχολείου και επομένως τα πιο δημοφιλή, φλερτάρουν με κάποιους κινδύνους όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, ενώ δεν είναι απίθανο να έχουν λάβει μέρος σε εγκληματικές δραστηριότητες στη συνέχεια της ζωής τους.

Τι λένε οι ειδικοί

«Φαίνεται ότι τα λεγόμενα cool παιδιά, εμφανίζουν μια συμπεριφορά που θα μπορούσε να συνδεθεί με την πρώιμη δημοτικότητα με την πάροδο του χρόνο. Αυτοί οι έφηβοι χρειάζονται ολοένα και πιο ακραίες συμπεριφορές για να προσπαθήσουν να εμφανίζονται όλο και πιο cool σε μια υποομάδα με άλλους εφήβους», λένε από κοινού οι καθηγητές.

girls

«Έτσι εμπλέκονται σε πιο σοβαρές συμπεριφορές, όπως το αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών. Αυτοί οι δημοφιλείς έφηβοι εμφανίζονται λιγότερο ικανοί -κοινωνικά και αλλιώς- από τους λιγότερο δημοφιλείς συνομήλικούς τους στη νεαρή ενήλικη ζωή τους», συνεχίζουν.

Η μελέτη

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 184 εφήβους για μια δεκαετία, (από 13 μέχρι 23 ετών) μαζεύοντας πληροφορίες από τους ίδιους, την οικογένειά τους και τους συμμαθητές τους.

Όλα τα παιδιά πηγαίνανε σε δημόσιο σχολείο σε προάστια και αστικές περιοχές, στη νοτιοανατολική Αμερική, και ήταν από διαφορετικά φυλετικά και εθνικά υπόβαθρα.

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Child Development, τα πιο δημοφιλή παιδιά του σχολείου συγκέντρωναν τα στοιχεία της ωραίας εμφάνισης, είχαν ελκυστικά σώματα, ερωτικές συναναστροφές σε μικρή ηλικία και προέβαιναν σε παραβατικές δραστηριότητες.

Οι δημοφιλείς έφηβοι του σχολείου, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, για να χτίσουν αλλά και να κρατήσουν τη δημοτικότητά τους, επιδιώκουν την προσοχή, προσπαθώντας να κάνουν πράγματα που δεν είναι της ηλικίας τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν έπειτα να αποδώσουν τα αναμενόμενα οφέλη.

girl-alone

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στη Daily Mail, αυτά τα συναισθήματα των κάποτε δημοφιλών παιδιών με την πάροδο του χρόνου ξεθωριάζουν, και δυσκολεύονται να διαχειριστούν διάφορες κοινωνικές σχέσεις.

Βέβαια, τα ανωτέρω ευρήματα δεν είναι καθολικά, καθώς οι συμμετέχοντες έφηβοι αποτελούν μια μικρή, ενδεικτική ομάδα και όχι το σύνολο του πληθυσμού. Ωστόσο, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να πλησιάζει, αποτελούν ένα ενδιαφέρον στοιχείο για να έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι υπόψη.